Hromadná havária v Poprade s ťažkými následkami bola len simulovaná

20.09.2007 Poprad

Poprad 20. septembra (TASR) - Päť ľudí prišlo o život, šesť sa zranilo ťažko a vyše 30 ľahko pri hromadnej dopravnej nehode v Poprade, ktorá bola našťastie iba simulovaná na záver trojdňového súčinnostného cvičenia ...
Po zrážke autobusu a štyroch osobných áut na ceste k sídlisku Juh III. mali najviac práce zdravotníci, ktorí museli poskytnúť dezorientovaným a nariekajúcim zraneným účastníkom hromadnej nehody predlekársku a lekársku prvú pomoc. Sanitky so zapnutými majákmi potom odvážali zranených z miesta nehody na centrálny príjem do popradskej nemocnice, ktorá bola taktiež zapojená do súčinnostného cvičenia.
Podľa vedúceho odboru civilnej ochrany Obvodného úradu v Poprade Mariána Hoška všetky zložky zvládli úlohy veľmi dobre, i keď, ako povedal, \"život vie byť nevypočítateľným režisérom\". Pozitívne hodnotil aj stredajší zásah zložiek pri simulovanom úniku čpavku.
Únik chemikálie a následnú dekontamináciu osôb a techniky si vyskúšali zložky civilnej ochrany aj dnes v provizórnych \"poľných\" podmienkach na okraji popradského sídliska.
Hoško zdôraznil, že jednotky civilnej ochrany v regióne spojili do organizačného celku. Vznikol Tatranský územný záchranný útvar civilnej ochrany, ktorý nadväzuje na doterajšiu činnosť a združuje asi 500 ľudí. \"Tieto sily sa dajú využiť iba pri veľkých mimoriadnych udalostiach, keďže stiahnuť ľudí z fabrík a zaradiť ich do režimu môže trvať aj tri hodiny. Členovia civilnej ochrany z regiónu zasahovali doposiaľ napríklad pri povodniach, novembrovej víchrici v Tatrách, pri havárii a úniku čpavku v mäsokombináte vo Svite a ďalších, \" dodal Hoško.
Tatranský územný záchranný útvar civilnej ochrany je zatiaľ jediným na Slovensku, ale, ako pripomenul Hoško, \"je to cesta správnym smerom\".
 

Vyberte región

mark